Може ли да получите ХИВ от ухапване от дървеница

Може ли да получите ХИВ или друго заболяване от ухапване от дървеница

Вредители като дървеница предпочитат човешка кръв. По този начин носят много проблеми на хората.

Разпознаването, откриването и борбата с тях, невинаги са лесни. В повечето случаи е нужно пръскане на дървеници от професионална фирма за борба с вредителите.

Защо дървениците са опасни за хората

Основната вреда, която носят дървениците е, чрез ухапванията им. За да живеят, те се нуждаят от човешка кръв. Самата захапка не се усеща от повечето хора, а болезненост се появява след няколко минути. Обикновено единичните рани, които се появяват по кожата, не привличат голямо внимание. Някои получават ухапвания от комари или алергии. С течение на времето обаче броят на атаките се увеличава и ако човек започне да драска засегнатите области, ще има забележимо дразнене, към което може да се присъедини вторична инфекция. В редки случаи се отбелязва дори главоболие, гадене и увеличени лимфни възли. Също така, поради нарушения на съня, жертвите на дървеници могат да страдат от различни психични разстройства. Постоянният стрес и честите събуждания, през нощта могат да доведат до депресия и фобии.

Могат ли дървениците да пренасят инфекции

Много често хората се замислят, дали крие вероятност инфекцията от ухапване, може ли с нея да се пренесе ХИВ или друг вид заболявания.

Все още няма категоричен отговор на този въпрос. Смята се, че хепатит В, туларемия, тиф, туберкулоза теоретично могат да се предават от насекоми.

Факт е, че тези инфекциозни агенти могат да упорстват в екскрементите на паразити до няколко дни. Все още обаче не са представени доказателства за предаване на болестта по този начин. Проучванията показват също, че вириони от ретровируси, включително ХИВ, могат да се натрупват в храносмилателния тракт на дървеници. Те обаче не се размножават в тялото на паразита и не навлизат в слюнчените жлези и следователно не могат да бъдат прехвърлени на жертвата.

В допълнение, това отнема около седмица за дървеници от едно хранене на друго. Това време е достатъчно, за да умре вирусът.

Какво да направите, ако откриете дървеници

Ако паразитите са в дома ви, трябва да се отървете от тях възможно най-скоро. Може да направите това сами, като купите средство за унищожаване на дървеници във ветеринарна аптека или магазин за такъв тип препарати и химикали. В този случай, обаче няма изцяло да разчитате на желания резултат.

Факт е, че за неспециалист е много трудно да определи местоположението на паразитите, а формулировките на свободния пазар не са достатъчно ефективни. Най-добрият вариант за хора, които искат бързо и с гарантиран резултат да отровят дървеници в къщата, е да се обадят на специалисти, например, служители на „Превента ДДДД ЕООД“.

Подробности: http://preventa.bg.

Scroll to Top