5 начина да поддържате градината си здрава

Научете как да премахнете болестите по растенията, като разберете и управлявате условията, които ги причиняват.

Едно от най-загадъчните неща, което може да се случи във вашата градина, е когато растението е болно. Задаваме си редица въпроси, от типа: Как се случи това; Ще се разпространи ли? Ще умрат ли всичките ми растения? Как мога да се отърва? Най-важното нещо, което трябва да разберете за превенцията на заболяването, е нещо, наречено триъгълник на заболяването.

Заболяването може да се случи само, когато три неща съвпадат: имате растение, което да се разболее (гостоприемник), патоген (като гъбичка, бактерия или вирус), който може да атакува растението, и условия на околната среда (като влажност или суша), които насърчават заболяването. Ако някое от тези неща не присъства, болестта няма да се случи, така че профилактиката включва избиване на поне едната страна на триъгълника. Вместо да чакате да изскочи проблем във вашата градина, считайте, че най-добрата защита, срещу болестта е доброто действие. От чистачи.com ни предоставиха тези полезни съвети:

  1. Прегледайте внимателно растенията, преди да купите

Добри корени

Лоши корени

Най-лесният начин да ограничите заболяването в градината си е да не избягвате въвеждането им на първо място. Едно от най-трудните неща, които трябва да научите, е как трябва да изглежда здравословното растение, което затруднява да разберете, дали този, който искате, е болен.

Добре е да съберете няколко книги, списания и каталози, които показват как изглежда здрав екземпляр. Не приемайте вкъщи растение с мъртви петна, изгнили стъбла или насекоми. Тези проблеми лесно могат да се разпространят в здравите ви растения и понякога е трудно да се отървете от веднъж установени.

В допълнение към проверката на върховете на растенията, винаги проверявайте качеството на корените. Човек не вижда клиентите да правят това в градински център, но това трябва да е обичайна гледка. Поставете ръка върху почвената повърхност със стъблото на растението между пръстите. Внимателно обърнете саксията и разклатете растението. Може да се наложи да докоснете ръба на саксията срещу твърда повърхност, за да разхлабите корените от саксията. Корените трябва да са твърди, обикновено бели и разположени по цялата коренна топка. Тъмните или кашисти корени не са добър знак. Дори когато върховете изглеждат здрави, е само въпрос на време преди изгнилата коренова система да убие растение.

  1. Използвайте напълно компостирани дворни отпадъци

Не всички материали в компостна купчина се разлагат със същата скорост. Някои материали може да са се влошили достатъчно, за да бъдат поставени в градината, докато други не. Дълбокото компостиране генерира високи температури за продължително време, което всъщност убива всички патогени в материала. Заразените растителни остатъци, които не са преминали този процес, ще въведат потенциални заболявания във вашата градина. Ако не сте сигурни в условията на компостната си купчина, трябва да избягвате използването на дворовите отпадъци като мулчиране при чувствителни растения и да избягвате включването на евентуално заразени отпадъци във вашата купчина.

  1. Следете за нападатели

Увреждането на растенията от насекоми е много повече от козметично. Вирусите и бактериите често могат да влязат в растение само чрез някакъв вид отвор и вредата от осигурява това. Някои насекоми всъщност действат като транспорт на вируси, разпространявайки ги от едно растение до друго. Пъпките са едни от най-често срещаните носители, а трипсите разпространяват нетърпеливи петна от вируси, които се превръщат в сериозен проблем за търговските производители през последните 10 години. Астеровите жълти (снимка, вдясно) е болест, пренасяна от листни животни и има огромен диапазон от растения гостоприемник. Атаките на насекомите са друг начин за поставяне на растение в стрес, което го прави по-малко вероятно да се предпази от болестта.

  1. Почистете през есента

Винаги е най-добре да почистите градината през есента, дори ако живеете в умерен климат. Това е не само ефективно възпиращо средство срещу болести, но и добър начин за контрол на болести, които вече са във вашата градина. Ние от чистота.com, предлагаме рязане на дървета, храсти и косене на трева.

Помнете: болестите могат да презимуват, върху мъртви листа и отломки и да атакуват новите листа, когато се появят през пролетта. Листа от ирис, листна ивица на лилии и черно петно ​​по розите са примери за заболявания, които могат драстично да се намалят, ако мъртвите листа се отстранят всяка есен. Ако оставяте стъбла и зеленина, за да създадете интерес към зимата, не забравяйте да ги премахнете, преди да започне новият растеж през пролетта.

  1. Нанесете правилната тор

Трябва да внимавате при торенето на растенията, тъй като твърде много от всеки тор може да изгори корените, намалявайки способността да абсорбират вода. Това от своя страна прави растенията по-податливи на стрес от суша, студ и топлина. Растенията, гладуващи за хранителни вещества, са по-малки и могат да бъдат лошо засегнати от петна по листата, докато по-силното растение може да се пребори с болестите. Излишъкът от определено хранително вещество е друг начин за поставяне на стрес върху растението.

Без почвен тест всяко подхранване на вашите растения ще е догадка от ваша страна и може да доведе до прекалено голямо количество хранително вещество или недостатъчно от друго.

Източник: чистачи.com

 

Scroll to Top