Как да поддържаме плодова градина без пестициди

Имате плодова градина и искате да я отгледате натурална, без пестициди?

Дори, преди да се отворят пъпките, короните на ябълки, круши, сливи, череши, както и цариградско грозде, касис, малини и други ягодоплодни храсти могат да бъдат третирани с концентриран воден разтвор на карбамид 1:20 с добавяне на 50 g разтворен сапун за залепване.

Тази концентрация на урея унищожава плододаващите тела (черни точки) и леглото (малки туберкули, подложки ) на мицела, в което спорят спорите на болестите. В същото време тази ранна пролетна обработка е торене на растения с азот.

Статията ни е предоставена с любеното съдействие на Божил Божилов.

Растеж, цъфтеж, пъпки

Когато пъпките са напреднали и се отделят или цъфтят (след топли пролетни дъждове), спорите започват да се разпространяват, което води до първична инфекция на младите листа. За профилактика от тази корона от ябълки и круши е препоръчително да ги напръсквате веднъж седмично със слаб разтвор на смес от калиева сол и урея (50 g всяка) в кофа с вода със сапун.

След цъфтеж опасността от преход на краста от листа към плодове е изключително голяма (засегнати от краста, те не се съхраняват на легнало място), така че короните на дърветата трябва да бъдат третирани с воден разтвор на калиев хлорид или калиев нитрат (50 g на кофа) с добавяне на 3 g калиев перманганат и разтворен сапун.

При липса на тези торове може да използвате отвара от сапун. Приготвя се по следния начин: 500 г ситно пресята дървесна пепел се вари в кофа, частично напълнена с вода, на слаб огън в продължение на половин час, след което престоява така за един ден. Следва утайката да се отдели от течността, като към нея се добавя вода 10 л и 50 г разтворен сапун. Между другото, обработката на короните с тази отвара води до смъртта на различни вредители от по-млада възраст.

За предотвратяване на брашнеста мана върху цариградско грозде е ефективно да напръскате храстите му с разтвор от 100 g калиев тор (калиев хлорид или сулфат) във вода (10 l) с добавяне на сапун. Първата обработка се извършва най-добре след есенно падане на листата, като предварително са отстранени краищата на засегнатите издънки с улавяне на две здрави пъпки, втората – веднага след цъфтежа, третата – 10 дни след нея.

Относно торта

Ако върху младите листа на касиса се появяват фини паяжини от бяла брашнеста мана, които обикновено се намират след цъфтежа, развитието на болестта може да се контролира, чрез напръскване на храстите с разтвор от 100 g единичен суперфосфат, отвара от пепел-сапун или инфузия на диван.

Борбата, срещу петна от лилаво малина допринася за въвеждането на двойна доза калий в почвата при нормални дози фосфор и азот.

Срещу малинов бръмбар храстите могат да бъдат напръскани с отвара от сапун (1 кг пепел на кофа вода). Това трябва да стане от началото на пъпката до края на цъфтежа.

Ягодовото сиво гниене се контролира, чрез поливане на почвата над храстите с разтвор на калиев хлорид (пропорция 1: 100), при липса на него – пепелен бульон (пропорция 1:10) или прашене на влажните храсти заедно със съседната почва с дървена пепел с помощта на сито. Може, също така да приложите третирането на храстите с воден разтвор на калиев перманганат (3 g на кофа), а при концентрация от 5 g, третирането повишава устойчивостта на ягодите към брашнеста мана, а също и ягодовия джибъл „не харесва“ много.

С едновременното поражение на дивите ягоди с листно петно, брашнеста мана и сиво гниене, обикновено, без да изчакат да узреят последните плодове, режат храстите, без да увреждат „сърцата“. Останалите части от растенията и заобикалящата ги пръст се напръскват с тор от разтвор на калиев перманганат (5 g), бор и йод (10 g всеки) в кофа с вода. Нарязаните листа се изгарят веднага.

Ако в края на сезона някои дървета или храсти все пак са страдали от гъбични заболявания (брашнеста мана, краста, антракноза, кокомикоза и други), то след прибиране на реколтата (в началото на падането на листата) се препоръчва да се третират листата, клоните и стволовете с воден разтвор на карбамид (0,5 кг на кофа). Допринася за смъртта на патогени.

През годините на бързо развитие, краста и други гъбични заболявания се препоръчва да се събират паднали листа и да се изгорят, а почвата да се третира със силно концентриран разтвор от 700 g карбамид или 1000 g амониев нитрат, а при тяхно отсъствие – от 700 g калиев хлорид. Дебитът на разтвора е 2,5 литра на 10 квадратни метра почва.

Тук може да проверите за Цена за почистване на двор със Зелен Божил.

Scroll to Top