13 храна за подмладяване на кожата

Храната, която приемаме е толкова важна, колкото за здравето, толкова и за кожата ни. Козметиката, която ползваме е от значение за подмладяване на кожата и е смятана за храната на кожата. Установено е, че хормоналният баланс зависи от това, което приемаме, а когато по кожата се появят – акне, възпаления или белези на старостта, то храната може да ги повлияе.

Как влияят различните съставки в храната и как да ги вмъкнем в менюто си:

 1. Зехтин – установено е, че жените, които приемат по 2 с.л. зехтин дневно имат в пъти по-млада кожа. Те са с 31% повече от останалите на същата възраст, но с позастаряла кожа.
 2. Домати – ликопен спомага за ултравиуолетовата защита и предпазва кожата от изгаряния.
 3. Черен шоколад – какаото е богато на флаваноли и антиоксиданти. Те подобряват хидратацията и кръвообращението.
 4. Сардини – достатъчни са само 100 гр. За да набавим нужната Омега 3, която действа противовъзпалително и предотвратява акнето.
 5. Зелен чай – приемът му всеки ден, допринася, на кожата да съхрани гладкостта и еластичността й. Зеленият чай подобрява и защитата от вредните слънчеви лъчи.
 6. Къдраво зеле – източник на лутейн и зеаксантин. Това са веществата, които неутрализират свободните радикали. Богато са на витамин А и С.
 7. Орехи – богати са на Омега 3 мастни клиселини, алфалинолеуми, чийто недостиг е причина за поява на екземи.
 8. Портокали – особено в кората на този плод има големи количества вещества, които възпират образуването на рака на кожата.
 9. Телешко – богато е на Омега 3 мастни киселини и протеини, които са градивни части на колагена и еластична, които поддържат кожата в добър вид и бранят от процесите на стареене.
 10. Яйца – богати са на протеини и нямат много мазнини. Последните в големи количества могат да доведат до по-бързото състаряване на кожата.
 11. Ядки – повечето семки, вклю. Слънчогледовите съдържат витамин Е. Само 30 гр. Дневно са достатъчни, за да доставят нужната дажба за деня. Витамин Е действа за възстановяване на баланса след проблеми с акне.
 12. Тиква – силен източник на бета каротин, познат като витамин А. В организма той подобрява растежа на клетки и прави кожата мека и нежна.
 13. Киви – допринася най-големи дози витамин С за организма, а той от своя страна спомага регенерацията на клетки и възстановителните процеси.
Scroll to Top