Как правилно да измиваме и почистваме съдове

В момента на пазара  за перилни и почистващи препарати и  в домакинските магазини се предлагат повече от 100 различни вида химикали, прахове и препарати за почистване и измиване на съдове. Освен на форма, цвят, аромат, размер на бутилките те се разделят и по различните си физични ефекти върху повърхността. Най-кратко казано те се делят на абразивни и неабразивни. Подробна информация за това може и да намерите на сайт за почистване на мазета и тавани и домове. Основно може да се каже, че за домакинските съдове се използват най-вече неабразивни детергенти. Те не разрушават целостта на покриващия слой и горния слой на съдовете. От друга страна абразивните препарати имат силно въздействие върху съдовете в тяхното прилагане трябва да е внимателно. Ето защо, абразивни почистващи препарати трябва да се използват само в редки случаи и само за да се отстранят упоритите замърсявания от съдовете. Ето и няколко правила за правилно миене на съдове заимствани  от специалистите работещи във фирмите за почистване на апартаменти.

За миене на съдове трябва да се използва топла вода. Температурата на водата трябва да бъде поне 50 до 60 градуса. Тъй като на студена вода почистващ ефект е силно намален.

Но това правило има своите изключения. Кристалът и порцелановите изделия не е необходимо да се мият с топла вода. Това се дължи на факта, че кристалът при висока температура и с течение на времето, потъмнява, а при керамични съдове се разрушава интегритета на глазурата.

Задължително е след измиване на чиниите с препарат той да се изплакне много добре с чиста вода.

След измиване приборите и чиниите трябва да бъдат поставени на сушилна, така че те да са наклонени и водата да се стича свободно от тях. Ако искаме по чашите да не остават петна и те да блестят трябва след измиване много добре да ги подсушим със суха кърпа.

Това са основните правила, които ако спазваме нашите съдове ще бъдат чисти и блестящи.

Scroll to Top