Често задавани въпроси при грижа и поддръжка за дървени подови настилки

Ако сте изправени пред дилемата каква твърда подова настилка да вземете за дома, то добре е да имате ясна представа. Тук са най-често задаваните въпроси, отговорете, полезни за всеки собственик на жилище:

Как се поддържат полиуретанови или други повърхности?

Почистването седмично и редовно с прахосмукачка е достатъчна грижа. Винаги следвайте препоръките за почистване на паркет, дадени ви от производителя. Честотата на повторно нанасяне, зависи от размера на трафика.

Как се поддържа с восък или проникващи в покритията препарати?

Нанесете восък равномерно. Това ще позволи на пода да изсъхне и след това полирайте до желания блясък. В зависимост от трафика, дървото трябва да лакира веднъж или два пъти годишно. Внимавайте да не прекалите восък. Избягвайте натрупване под мебели и други райони с нисък трафик. Прилагане половината от количествата на места с по-нисък трафик и повече на места с по-висок трафик.

Как може да се почисти паркет с променен цвят или замърсени зони?

Ако повърхността е с променен цвят или има натрупване на мръсотия, се използва комбинация течен почистващ препарат направен специално за дървени подови настилки. Уверете се използвате специален разтворител, а не на водна основа. Разстелете течен почистващ препарат с кърпа и втрийте внимателно, за да отстраните мръсотията и старите покрития. Избършете пода, оставете да изсъхне за около 20 минути.

Може ли едни и същи почистващи продукти за винил и керамични подове да бъдат използвани върху дървени подове?

Не. Никога не използвайте един и същи почистващ препарат за плочки и дървени подове. И никога не се използвайте самостоятелно полиращи акрилни восъци върху дървени подове. Тези восъци причинят хлъзгавина и загрозяващ вид на дървото. В този случай, подът ще трябва да се шлайфа и поправя често.

Може ли дървен паркет да се почисти с пара или вода?

Не. Никога влажният парцал или парна не бива да се ползва директно върху дървената повърхност. При почистване на повърхността трябва да се следват препоръките на производителя. Прекомерната влага може да доведе до увреждане, а от пароструйките такава има в изобилие. Водата може да повреди дървесината. Ако вода бъде разлята върху дървен под, веднага трябва да се избърше с чиста кърпа.

Как да предотвратим драскотините по ламината?

Поставете килим, черги или пътеки на вратите. Това ще помогне за защитата на дървените подове от песъчинки, прах и отломки. Поставят се и специални подложки под краката на мебелите с по-голяма тежест или крака с точилца. Вижте още свежи идеи за дома.

Scroll to Top