Колко калории се изгарят по време на съня

Дори по време на сън, тялото ни използва енергия. Изразходваните калории са по обслужването на голям брой жизненоважни процеси – функцията на вътрешните органи, кръвообращението и усвояване на хранителните вещества и др. Разберете за добрите матраци, които могат да подобрят много нивата на съня ви.

Активното изгаряне на излишните мазнини е във фаза на дълбок сън – човек на средна възраст изразходва около 60-70 калории на час. Когато има по-добра изолация за осем часа сън, това помага да се отърве от средно 350 калории.

Възможно ли е да отслабнете по време на съня

Шведски експерти са доказали, че дефицит на сън се отразява на производството на грелин – хормона на глада. При сънливите хора това контролира намалява драстично запушвания и натрупвания на излишни мазнини, като резултат на това те могат да консумират храна по 40% повече, отколкото е необходимо.

За да отслабнете по време на съня, трябва да се следвате препоръките на Световната организация на „Sleep Medicine“, а те са:

Спазвайте културата на съня – опитайте се да си лягате и да се събуждате в едно и също време. Не се глезете с прекалено дълго блаженство на сутринта през уикенда. По-добре е да разпределите 1-2 часа за следобедна дрямка, отколкото да приспите половината от деня.

Избягвайте да приемате вещества стимулиращи ефект върху нервната система. Алкохолът може да се пие 4 часа преди сън, тютюнопушене – не по-малко от 2 часа.

Напълно изключете продукти с кофеин (шоколад, кафе, кока-кола). Такива трябва да се вземат най-късно 3-4 часа преди да заспите.

Най-добра закуска и вечеря трябва да са богати на триптофан (аминокиселина, която помага за развитието на хормона на съня). Продукти като пълнозърнест хляб, твърди сирена, мед.

Не пренебрегвайте упражненията. Фитнесът допринася добре е тялото, но трябва да се практикува в първата половина на деня. Ако графикът ви не го позволява, по-добре е да се даде предимство на една вечер в плуване или аеробика, вместо на вдигане на тежести.

Чаша зелен чай преди лягане ще ви помогне да започнете процеса на детоксикация и ускорява изгарянето на мазнините.

Прохладен въздух в стаята ще помогне на организма да ускори обмяната на веществата и да изгаря повече калории.

Скоростта на метаболизма при всички хора е различна, но общото правило е, че колкото повече мускулна маса имате, толкова повече енергия се консумира.

Scroll to Top