10 странни азиатски храни – част първа

Има толкова много неща, които могат да ви накарат да обичате азиатска кухня. Корейско барбекю, пържен ориз, суши, терияки пиле и кнедли … могат да са част от вашата вечеря с азиатска храна и да присъстват на масата поне един път седмично. Но неизбежен е фактът, че има и някои странни храни в Азия, които оспорват дори най-ревностните любители на азиатска кухня. Ето някои странни азиатски храни от целия континент.

Тарантул

Камбоджанци от Скуон започнали да ядат тарантули през годините на недостиг на храна по Червените брегове. Но дори не само провокирани от глад все по-малко и по-рядко, тарантули са останали част от кухнята на този регион. Очевидно, тарантулите са хрупкави отвън с бяло месо в главата и тялото и вкус на пиле или риба треска.

Тарантулите са едни от най-странните храни в Азия. Тарантулите се потапят в сос и са неустоимо вкусни.

Пияните скариди

Скаридите са пияни, оставени полуживи и плуващи лениво в локва силен алкохол. Хапването им става като се обезглави жертвата, след това тяло още гърчещо се поставя в устата.

Пияните скариди пълзят в силен алкохол, но за много гости на Азия те са интересен и провокативен аперитив-ястие.

Balut

Baluts са почти като твърдо сварените яйца. Филипинците ги смятат за афродизиаци и често ги ядат като закуска, за да придружават бирата им.

Твърдо сварени яйца Balut се сервират със зеленчуци.

Бели мравка яйца

Като ходите по улиците на Тайланд, Камбоджа и Виетнам, сетивата ви ще бъдат обзети от най-странните храни в Азия. Насекомите са често затрупани, пържени, готови да се консумира като бърза закуска. Един от най-странните е бялата мравка с яйца. От нея се приготвя азиатска супа, смес от яйца, частични ембриони и бебешки мравки. Хората казват, че яйцата в устата, освобождават кисел вкус. Дали сте достатъчно смели, за да ги опитате зависи единствено от вас?

Очите на риба тон

Япония предлага редица странни азиатски храни една, от които е местния деликатес – очите на риба тон, който се състои изцяло от очите на риба тон. Ако нямате нищо против да търсите храната си в окото, опитайте това ястие със сурови и задушени рецепти. Някои обичат да го вкус с малко чесън, други със соев сос. Кой знае, че рибешките очи могат да бъдат толкова гъвкави?

Следва продължение

Scroll to Top