Вредители на тиквените култури

Сред вредителите на тиквените култури често се среща листната въшка, голи охлюви, молци, белокрила пеперуда, попово прасе, кърлеж и други.

Листната въшка силно поразява краставиците, тиквички, дини, патладжан и други растения. Съществуват много видове въшки, но често се среща листната въшка (черната). Тези смучещи насекоми, са много малки, не повече от 1,5-2мм. През зимата възрастните насекоми и личинки се намират в основата на овчарската торбичка, дивата ряпа, синап и др. През пролетта тя се храни с тези растения.  Размножаването на въшката започва през пролетта при температура около 12 градуса. След това тя се пренася на тиквените култури. Предимно колониите на въшките се разполагат на ниско по листата. В периода на нейното масово размножаване листата, а дори и стеблата, цветовете и завръза биват буквално облепени от въшки. Листата се свиват, цветовете и листата опадат, растенията растат зле. Урожая не само се понижава, а дори може и изобщо да го няма и накрая растенията умират. Особено бурно се размножа въшката, когато има влажно и умерено топло време.

Мерки, борба и профилактика

Отстранете остатъците и унищожете плевелите в областта на отглеждането на тиквените култури. Есента веднага след събиране на урожая трябва да се прекопае почвата. Важно е да не допуснете появяването на въшки, за това постоянно преглеждайте растенията – с тези вредители да се борите, е трудно. Първите се появили насекоми може да измият във вода  – това е проверен способ.

При незначително количество въшките могат да се напудрят с пресята пепел през марля или смес от цигарена пепел в съотношение 1:1. Преди пудренето трябва да полеете или опресните растенията само с вода, тогава пепелта по-добре ще прилепне към листата. Старайте се да обработвате щателно ниската част на листата и почвата около растенията, където ще падат вредителите. Двадесет минути  след обработката почвата трябва да се разрови, като преди това се унищожават падналите насекоми. Щателно огледайте обработените растения отново. Ако единични екземпляри са останали на листата, повторете обработката след 3-5 дена (не повече).

Можете да поръсите с пепел растителен екстракт (луга). Затова към 200 г. дървесна пепел добавете 50 г. настърган сапун, за по-добро прилепване, процедете настройката и долейте 10л вода. Опръсквайте, когато е топло, но вечерта, на ниско и на върха, старайте се да овлажните ниските части на листата. Обработката повторете при необходимост. Добър резултат ще даде опръсканите растения, като на (1 кг малко нарязана свежа трева се залива в кофа с вода и се оставя  5-7 часа на слънце), процедете и опръскайте тиквените култури (едновременно с тях обработете сливите и къпините).

Scroll to Top